Mało kto zdaje sobie do końca sprawę, iż whisky powstaje ze słodu jęczmiennego, który co najmniej dojrzewa przez 3 lata. Proces ten musi odbywać się w drewnianych beczkach, w których wcześniej dojrzewały inny trunki np. Bourbon. Ten fakt wpływa znacząco na smak każdego z leżakujących w nich alkoholach. Warto wiedzieć, że degustacja whisky odbywa się w dwojaki sposób. Pierwszy z nich polega na degustacji dla przyjemności, która odbywa się w znajomym gronie. Drugi sposób oparty jest tylko i wyłącznie na samej degustacji, w czasie której podejmuje się tylko tematy powiązane z whisky. Historia tego trunku początkowo była bardzo burzliwa, ponieważ we wczesnych etapach jej pojawienia się, produkowanie jej było zabronione. Musiał upłynąć kawał czasu zanim stała się jednym z najbardziej poważanych i słynnych trunków, który posiada poważanie wielu koneserów pochodzących z całego świata.
Degustacja whisky dla przyjemności
Najczęściej whisky spożywane jest w tandemie z colą lub lodem, a czasem jednym i drugim zarazem. Whisky kiedyś było nazywane „wodą życia”. Za pionierów picia whisky z lodem uznaje się Szkotów, którzy w momencie gdy miała miejsce degustacja whisky dodawali do niej zimne kamienie, pochodzące ze strumyków. Stąd właśnie wzięło się określenie „whisky on the rocks”, w polskim tłumaczeniu byłyby to whisky na skałkach.
Drugie nawiązanie do whisky z lodem mówi o brytyjskich oficerach, którzy podczas gorących dni raczyli się właśnie tym trunkiem, dodając do niego lód. Natomiast kompilacja whisky z colą odnosi się do lat 60., w którym to Beatlesi wymyślili taki sposób połączenia tego napoju z whisky.
Warunki degustacji whisky
Odpowiednia degustacja whisky uzależniona jest od kilku czynników. Mówi się, iż najlepszą porą na degustację whisky są godziny przedpołudniowe od 9-12, w których osoby charakteryzują się najbardziej wyostrzonymi zmysłami. Trzeba pilnować, aby degustacja nie odbywała się w zadymionych pomieszczeniach, ponieważ wpływa to na węch i poczucie smaku. Konieczne jest także wystrzeganie się ostrych smakołyków oraz nieużywanie intensywnych perfum na degustację.
Ogromne znaczenie ma również temperatura w jakiej ma się odbyć degustacja. Najlepsza to temperatura wynosząca około 16 stopni Celsjusza, jednak za optymalną uznaje się także temperaturę pokojową. Trzeba mieć świadomość, że zbyt chłodna lub ciepła whisky spowoduje, że trudno będzie ją odpowiednio degustować.
W czym degustować whisky?
Najczęściej whisky utożsamia się z dużymi szklankami z grubymi i prostymi ściankami. Jest to błędne przekonanie, ponieważ whisky w nich bardzo szybko uwalnia swój aromat. Najbardziej odpowiednie do degustacji będą kieliszki w kształcie tulipana, które zostały stworzone specjalnie do tego rodzaju trunku, biorąc pod uwagę wieloletnie doświadczenia w degustowaniu whisky.
Jak przechowywać ten typ alkoholu?
Tak naprawdę whisky nie potrzebuje jakiś wyrafinowanych warunków przechowywania. Wystarczy jej tylko tradycyjny barek, który będzie ją chronił przed wpływem promieni UV oraz zbyt dużą temperaturą. Jest z jednym z rodzajów trunków, który po otwarciu nie będzie podlegać zepsuciu i można go przechowywać tak długo, jak się chce.