Dieta bezglutenowa, czyli co można, a czego nie
Uroda i Zdrowie Aleksandra Żyłowska-Mazgaj - 29-06-2020

Dieta bezglutenowa, czyli co można, a czego nie

Dieta bezglutenowa nie jest dietą, którą stosuje się w przypadku chęci redukcji wagi. Jest ona dedykowana osobom, chorującym na celiakię lub nietolerującym glutenu. Wymaga ona wyeliminowania z diety produktów, które zawierają w sobie gluten, wybierając np. bezglutenowe pieczywo czy makarony. Co zatem zawiera w sobie gluten, a co nie?

Dieta bezglutenowa – czym właściwie jest?

Polega ona na żywieniu, w którym następuje całkowite wykluczenie glutenu, który występuje w produktach naturalnych oraz w żywności przetworzonej. Gluten jest składanką białek gluteliny i gliadyny, które mieszczą się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Owies jest wyjątkiem wśród zbóż, ponieważ w nim znajduje się białko o nazwie awenina. Dietetycy przestrzegają jednak przed jego spożywaniem, ponieważ jest on często zanieczyszczony glutenem, gdyż podczas zbiorów jest razem transportowany i przechowywany z innymi zbożami. Osoby, będące na diecie bezglutenowej mogą spożywać tylko i wyłącznie owies certyfikowany, posiadający oznaczenie – bezglutenowy.

Jak już wspomniano stosuje się ją przy celiakii. Jest to schorzenie autoimmunologiczne, mające podłoże genetyczne, w którym gluten jest najbardziej niebezpieczny dla organizmu. Osoby chorujące na celiakię, spożywające gluten doznają zaniku kosmków jelitowych i zaburzeń wchłaniania składników odżywczych, które płyną z pożywienia, co prowadzi do wielu poważnych dolegliwości. Dieta ta stosowana jest także w przypadku występowania choroby Duhringa, czyli skórnej postaci celiakii, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, chorób neuropsychicznych (takich jak schizofrenia lub autyzm), chorób autoimmunologicznych (Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów) oraz alergii na gluten (często na samą pszenicę).

Dieta bezglutenowa, czyli co można, a czego nie

Opcja zastępcza dla pieczywa tradycyjnego – bezglutenowe pieczywo

Osoby, które muszą przejść na gluten często myślą, że już nigdy nie będą mogły zjeść tradycyjnego pieczywa. Nic mylnego, jest dla nich idealna alternatywa, jaką stanowi bezglutenowe pieczywo. Produkt ten zwykle posiada różne dodatki takie jak np. nasiona chia, czarnuszkę, siemię lniane, czy dynię. Co najważniejsze, jest równie smaczny i pożywny jak tradycyjny odpowiednik. Dokonując jego wyboru warto zwracać uwagę na skład, wartości odżywcze oraz aspekty żywieniowe.

Produkty dozwolone i zakazane na diecie bezglutenowej

Do grupy produktów wolnych od glutenu zaliczyć można ryż, kukurydzę, ziemniaki, bataty, grykę, proso, amarantus, sago, sorgo, tapiokę, manioki, soję, soczewicę, ciecierzycę, fasolę, orzechy, pestki, mięso, ryby, jaja, warzywa i owoce.

Produkty zakazane to te, które w składzie mają pszenicę, pszenżyto, jęczmień czy żyto. Uwagę zwracać należy także na owies, o czym już wspomniano. Zatem wszystkie mąki będą również szkodliwe – pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki – pszenne, jęczmienne, żytnie i owsiane, kasza – manna i jęczmienna, kasze owsiane, kuskus, muesli, kaszki - zbożowe i mleczno-zbożowe, makaron – pszenny i żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, tradycyjne pieczywo, pieczywo cukiernicze suche, ciasta, ciastka, pizza, bułka tarta oraz wiele innych. W sklepie online Smaki Diet znajdziesz jednak ich bezglutenowe odpowiedniki.